Outsourcing, internt eller agil rekruttering: Rekrutter dine talenter på din måte

Din turnover av ansatte er relativt høyt, og du trenger desperat nytt personell, men ikke hvilket som helst; du vil rekruttere en stjerne. Kjenner du igjen det stresset som kan oppstå når du sitter med et hav av søknader foran deg? Størstedelen av rekrutteringsprosessen dreier seg tross alt om å sortere ut kandidater som dessverre ikke er relevante.

Selv om erfaring kan være viktig, er det vanskelig å få et klart bilde av noen sin personlighet før du faktisk har møtt kandidaten ansikt til ansikt. Du har sannsynligvis opplevd flere ganger at personen som dukker opp til intervjuet ikke samsvarer i det hele tatt med den glansfulle merittlisten som fremsto på papiret? Dette er selvfølgelig noe du vil unngå så mye som mulig. Men hva er alternativene når det gjelder rekruttering – og hva passer best for deg?

Outsourcing av rekruttering – en ekstern HR-avdeling

Det blir stadig mer vanlig å få ekstern hjelp når det gjelder rekruttering. Her benytter du deg av en ekstern HR-avdeling som brukes ved behov. Det kan være enten et bemanningsbyrå eller et rekrutteringsbyrå som aktivt søker og filtrerer kandidater. Dette gjør at du kan fokusere på å gjennomføre intervjuer med personer som faktisk er relevante for stillingen. Noe som forenkler prosessen er å (utover kvalifikasjoner og erfaring) reflektere over og være tydelig på hvilke egenskaper og personlighetstrekk som er viktige for deg og din bedrift. Da kan rekruttereren lettere filtrere ut kandidater med riktige kvalifikasjoner, men som ikke ville passe inn i din bedrift. Det aller viktigste er likevel at du får inn en person som vil fungere i din bedrift selv om arbeidsrollen endres.

Intern rekruttering – en intern HR-avdeling

En intern HR-avdeling har fordelen av å allerede kjenne til og forstå ditt merke, bedriftskultur og verdier. Dette gjør at de allerede har forståelse for organisasjonen din og hvilken type person som vil passe inn. Det er også en mulighet for å under et intervju innse at kandidaten ville passe til en annen stilling som ennå ikke er annonsert, og dermed spare tid på fremtidige rekrutteringer. Imidlertid kan det ta lang tid og mange ressurser for dine interne rekrutterere å filtrere ut og finne de rette kandidatene. Spesielt hvis dette ikke håndteres av en spesifikk HR-avdeling, men hver enkelt avdeling tar seg av sin egen rekruttering.

Agil rekruttering – et eksternt team

Dette er en mer moderne måte å rekruttere på, og man kan nesten si at det er en blanding av både outsourcing og intern rekruttering. Du kan ansette et rekrutteringsbyrå som jobber smidig og fokuserer på å utveksle informasjon og kunnskap både internt mellom sine rekrutterere og med deg som kunde. Kravlistene kan endres kontinuerlig, og det er en viktig del av prosessen for å finne rett person for stillingen du prøver å fylle. Men igjen er kandidaters kvaliteter og personlighet viktige faktorer som bør vektlegges høyere enn å oppfylle hvert punkt på kravlisten. Erfaring vil de få i din bedrift, og en person som tilfører noe ekstra med sitt tankesett kan være mer verdifull.

Et smidig rekrutteringsbyrå kommuniserer flittig internt og går gjennom pågående oppdrag. Under disse korte, effektive møtene er det enkelt for dem å se om noen har funnet en kandidat som vil passe bedre for din bedrift, og dermed utveksle informasjon. Slik at din bedrift faktisk får muligheten til å møte og intervjue flere passende kandidater. Fordelen med dette er at du har et større eksternt team som samarbeider og raskere kan finne det du leter etter.