Konsulter berättar – Sebastian Eriksson, Evry

”Jag tror många har fördomar om bemanningsföretag, det har jag också haft.”

Här du kan läsa om Sebastian Eriksson och hur det gick till när han hyrdes ut till Evry där han idag är anställd som Output Management Consultant.

Hur hittade du Framtiden?
Det var av en ren slump tror jag, på LinkedIn. Jag hittade en annons på en tjänst jag ville söka och jag sprang på er på måfå.

Har du sökt jobb genom rekryteringsföretag innan?
Jag har varit i kontakt med en branschkollega till er men inte använt dem.

Vad var det som fick dig att söka jobb genom oss?
Tillfälligheter! Jag sökte alla möjliga jobb och er rekryterare var snabb att svara mig. Jag hade andra erbjudanden också men det kändes bra när jag pratade med er och rekryteraren verkade vettig.

Vad hände efter du klickat på ”Sök jobbet”?
Processen var snabb och kort. Rekryteraren hörde som sagt av sig ganska fort och frågade om jag ville komma på intervju hos er. Jag bodde i Linköping då men det var inte svårt att ta sig till Jönköping. Jag åkte på intervjun hos er och kom vidare för intervju även hos företaget och på den vägen var det.

Hade ni mycket kontakt i början av din anställning?
Lagom, hon svarade rätt snabbt på mina frågor när jag hade några men det var inte så många vad jag kan minnas. Ibland tycker jag det kan bli för mycket möten och utvärderingar, när man väl fått ett jobb vill man bara börja jobba.

Vad är skillnaden mellan att söka jobb själv direkt hos ett företag och att söka genom ett bemanningsföretag?
Om jag ska jämföra är det ingen direkt skillnad mer än att du får kontakt med arbetsgivaren direkt om du söker själv. Men många företag får du inte ens kontakt med, de ger än ett negativt svar direkt. Kanske att det är lite mer avslappnat att söka genom er, eller både och, du vill göra ett gott intryck hos er också såklart eftersom det är ni som eventuellt kan rekommendera en vidare till kunden. Men du slappnar nog av lite mer hos er, gentemot direktkontakt med arbetsgivaren. Det beror dock givetvis på vem du pratar med och om personkemin funkar.

Vad är det bästa med att vara konsult hos Framtiden?
Ja du, jag vet inte om jag kan peka på något speciellt, allt flöt på bra. Min personalansvariga hade koll och mailade och frågade om det gick bra och så där. Mängden kontakt passade mig. Generellt var allt smidigt och när jag väl fått jobbet via er då ville jag bara fokusera på att jobba och göra ett gott intryck. Då var det skönt att allt runt själva rekryteringen inte tog onödig tid, den personalansvariga la det på en bra nivå.

Finns det något du saknar i samarbetet med Framtiden eller något vi kunde ha gjort annorlunda?
Nej inte vad jag kan komma på men tror det beror på vilken ålder man är i. Jag pluggade ganska sent och hade jobbat mycket innan. Har du aldrig jobbat då kanske du hade velat ha det lite mer uppstyrt. För min del var det bara att köra igång då jag hade arbetsvana.

Jag tror det skulle vara bra att få snacka med någon som tidigare varit konsult. Nu fick jag det ändå för det är flera på Evry, där jag jobbar, som också har gått genom Framtiden men det visste jag inte från början. Så initialt, kanske redan innan första dagen på arbetsplatsen skulle det vara bra att få prata med någon. Någon som du inte behöver imponera på utan kan ställa vilka frågor som helst till.

Som en fadder?
Ja, precis.

Skulle du rekommendera andra att söka jobb genom Framtiden?
Ja, det måste jag säga eftersom det funkade för mig. Jag tror många har fördomar om bemanningsföretag, och det har jag också haft. Och jag skulle ljuga om jag sa att jag hellre ville bli anställd av er först än direkt på företaget. Men jag har haft en positiv upplevelse så det verkar fungera bra. Läser man på om ert företag så verkar det gå bra så ja, det skulle jag göra.