Konsulter berättar – Helen Truong, Husqvarna Group

”Det gick inte en enda dag som jag oroade mig för vad som skulle hända sen”

Helen är en av våra konsulter som har varit uthyrd och sedan gått över till kund. Idag är hon anställd på Husqvarna som ligger i Huskvarna nära Jönköping. I denna intervju berättar hon bland annat om skillnaden mellan bemanning och hyrköp som Framtiden jobbar med.

Hur hittade du Framtiden?
Jag blev tipsad om Framtiden av en kollega som gått via er tidigare. Han tyckte att jag skulle prova att kontakta er när jag började söka nytt jobb, då hans erfarenhet av er var att ni alltid är väldigt snälla och professionella. Så jag gjorde det!

Vad var det som fick dig att söka jobb genom Framtiden?
Det var när jag fick sluta på mitt förra jobb. Informationen om att företaget jag jobbade på inte kunde ha kvar nyanställda kom väldigt abrupt och på tjänstemannasidan fick vi gå med väldigt kort varsel. Jag ringde till er på Framtiden och fick komma på spontanintervju redan veckan därpå. Jag hade tur, rekryteringsprocessen gick väldigt snabbt. Ytterligare en vecka senare ringde rekryteraren och sa att hon trodde att hon hade ett jobb till mig och redan dagen därpå var jag på intervju hos kunden. Efter två dagar ringde hon upp mig igen och sa ”Grattis du verkar vara en jättebra kandidat, kunden gillade dig. Om du vill gå vidare så kör vi!”. Det var väldigt skönt att det gick så fort. Det är lätt att bli ledsen och orolig när jobbsituationen ändras med så kort varsel, och fråga sig: Vad ska jag ta mig till? Boendet måste betalas. Därför är jag himla glad att jag gick genom er och att jag fick ett nytt jobb snabbt.

Hade du sökt jobb via bemanningsföretag innan?
Ja, jag hade gått via ett annat bemanningsföretag tidigare vilket gjorde att jag tyckte det kändes väldigt bekvämt att gå genom er på Framtiden. När jag träffade rekryteraren hos er på Framtiden för första gången gjorde hon det dock väldigt tydligt att ni inte jobbar med bemanning, att ni inte var ute efter att hyra ut mig länge utan att ert mål var att jag skulle få en fast anställning i slutändan. Det gjorde att det kändes extra bra att gå på det här spåret istället för att söka jobb själv. Jag fick väldigt mycket hjälp på vägen genom att söka via er.

Det är en märkbar skillnad mellan vanlig renodlad bemanning och hur ni på Framtiden jobbar, jag tycker inte ens det känns som samma genre. Ni på Framtiden jobbade för att jag skulle bli tillsvidareanställd hos kunden under tiden som jag var anställd av er, det var en skön garanti att ha. Jag kände inte att jag behövde leta jobb någon annanstans utan fick all den hjälp jag behövde via er. Det var bra att ni var tydliga redan från början med att ni inte vill hålla kvar mig som konsult utan att ni ville försöka hjälpa mig att få en tillsvidareanställning.

Hade du någon kontakt med Framtiden från det att du började jobba hos kunden tills du blev anställd av kunden?
Jag och min personalansvariga på Framtiden hade jättebra kontakt under den tiden. Vi hade lagt upp en plan för hur ofta vi skulle höras och vilka avstämningar vi skulle ha. Hon var alltid väldigt snabb på att svara och väldigt öppen. Hon sa att jag kunde smsa eller maila henne om jag hade några frågor, hon stod alltid på ”standby” om jag behövde henne.

Det bästa med den här tiden var att Framtiden fanns där. Min rekryterare ringde uppdragsgivaren och frågade hur det gick för mig och när hon väl var på Husqvarna i andra ärenden passade hon på att kika in hos oss som redan var konsulter där och stämde av om vi mådde bra, om vi hade några frågor eller om hon kunde hjälpa till med något.

Hon peppade mig till att göra mitt bästa och sa att hon skulle coacha mig på vägen mot en tillsvidareanställning. När det väl började närma sig slutet av min uthyrningsperiod uppmanade hon mig att boka in ett möte mellan Framtiden och kunden så att vi kunde prata om hur vi skulle gå vidare. Vi gick igenom en utvärdering och sedan förklarade Framtidens personalansvariga att kontraktet var slut och att Framtiden tyckte att det hade varit kul att ha mig som konsult och att de nu gärna släppte mig vidare till kunden om de var intresserade av att anställa mig. Det var de och så var det klart, jag fick en fast tjänst på Husqvarna! Det var inte en jättehändelserik historia för den var så smärtfri, det kom inga överraskningar.

Känns det bra att ha någon extra att luta sig mot när man är ny på arbetsmarknaden?
Ja, det tycker jag. Framtiden var ett hundraprocentigt stöd. Det var mycket frågor och en del saker som jag var osäker på. Det var en liten incident under min uthyrningstid, jag fick byta chef. Det var alltså en chef som anlitade mig och sedan en annan som satt med vid förhandlingen om min tillsvidareanställning. Detta var inget som Framtiden kunde råda över men ni försäkrade mig om att det inte var något att oroa sig för. Om det inte skulle kännas bra med den nya chefen erbjöd ni er att hjälpa mig komma i kontakt med HR hos kunden och eventuellt hade jag även kunnat få byta avdelning. Samtidigt som det kändes lite motigt där ett tag, och trots att jag var osäker på om jag skulle få vara kvar, kändes det ändå lugnt eftersom jag visste att Framtiden fanns där för mig.

Om du skulle söka jobb igen, skulle du föredra att göra det själv eller genom oss?
Jag skulle gå via Framtiden alla gånger om. Dels för att det har varit jättekul men framförallt för det kontaktnätverket ni har, det är värdefullt. Den relation som byggs upp under rekryteringsprocessen med både den personalansvariga och sin nya arbetsplats är väldigt värdefull. Det var även kul att träffa andra konsulter som gått via Framtiden till Husqvarna, en av dem är numera min bästa vän. Skulle jag söka jobb igen själv externt, utanför Husqvarna, då skulle jag inte få ta del av det stora kontaktnätverk som Framtiden har, eller få samma gedigna process som ni kan ge mig. I mitt fall känner jag att alla inblandade parter blev nöjda med resultatet.

Vad är det bästa med att vara konsult hos Framtiden?
Tryggheten, det gick nog inte en enda dag som jag oroade mig för vad som skulle hända sen. Framtiden var där och stöttade mig under chefsbytet och övrig tid, när allt gick bra, visste jag att jag alltid kunde få tag på någon om jag hade frågor.

Varför ska man söka jobb via Framtiden?
Det går snabbt haha.

Du ska söka jobb via Framtiden för då kommer det finnas ett helt team med personer som jobbar för att du ska få komma till kund och få en anställning, samt att du kan känna dig trygg. Ni jobbar inte för att hålla kvar oss, ni är länken ut till mina framtida arbetsplatser.